Gedragsregels

Gedragsregels

Als je prettig met elkaar omgaat in een gelijkwaardige relatie, kunnen grapjes of aanrakingen best gewenst zijn. Dan is er ook geen probleem. Het wordt anders als er opmerkingen worden gemaakt die net iets te ver gaan. Daarbij hoeft niet altijd sprake te zijn van boze opzet. Een grapje kan onbedoeld toch kwetsend overkomen. Bijna iedereen kan zich er wel iets bij voorstellen.
De Nederlandse Volleybal Bond (Nevobo) heeft een regelement ongewenst gedrag waarin gedragsregels zijn opgenomen waaraan begeleiders (waaronder trainers) in de sport en bij de Nevobo in het bijzonder, zich moeten houden in hun omgang met sporters. Overtreding van deze gedragsregels is strafbaar. Tevens is er een leidraad gedrag trainers uitgegeven. Deze leidraad geeft aanbevelingen waarmee overtreding van deze regels kan worden voorkomen. De grenzen van handelen worden met voorbeelden beschreven met als doel een handvat voor begeleider te geven. Ze nodigen uit tot nadenken en discussiëren over het eigen handelen en dat van anderen in de sportomgeving.

Onrust door geruchten en praatjes

Er kan onrust ontstaan door geruchten en praatjes. Het voltallige bestuur is altijd beschikbaar om hierover met elkaar in gesprek te gaan, trek niet te snel conlucies. Ook als het gaat om keuzes gemaakt door het bestuur kun je hierover in gesprek gaan. Het bestuur zal de keuzes altijd moeten toelichten, aangezien zij de leden vertegenwoordigen.

Vertrouwenspunt Sport NOC*NSF

Voor alle sporters en hun omgeving heeft NOC*NSF in samenspraak met de sportbonden het Vertrouwenspunt Sport opgezet. In een vertrouwelijk gesprek met een vertrouwenspersoon of adviseur bespreek je wat je dwars zit en welke stappen je zou kunnen zetten om het aan te pakken. Je houdt zelf altijd de regie op wat er met je verhaal gedaan wordt. Dus zit je ergens mee? Dan kun je het Vertrouwenspunt Sport op vier verschillende manieren benaderen:

  • Telefoon: 0900 202 55 90 (€ 0,10 per minuut) – maandag t/m vrijdag 08.00 – 22.00 uur, zaterdag 12.00 – 16.00 uur
  • WhatsApp: 06 53646928 (belangrijk: dit nummer is alleen bedoeld voor WhatsApp).
  • E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Websysteem: www.speakupfeedback.eu/web/vertrouwenspuntsport

Search